Geschiedenis

Vijfhuizen lag eeuwenlang aan de hoofdroute van Amsterdam naar Haarlem. Deze route was omgeven door diverse meren zoals Spieringmeer, Leidsche Meer, Oude Haarlemmermeer (in de volksmond Waterwolf genoemd) en het Lutkemeer. Deze meren werden ook gebruikt om het Amsterdamse grachtenwater, wat in die tijd een open riool was, te spoelen.

de oude meerpaal
vijfhuizen
gezellig terras
begravenis
nostalgie
de ouwe meerpaal
chevrolet
boot Amsterdam

In oude luister hersteld

Het iconische pand aan de ringvaart van de Haarlemmermeer is medio 19e eeuw gebouwd door de Pater Familias Bob Kion van de Haarlemse acrobatenfamilie Kion. Deze familie onder leiding van Bob Kion had een luchtacrobatenact ontwikkeld waarmee ze over de hele wereld succes boekten onder de naam “Troupe Kion”. Na jarenlang over de wereld te hebben gezworven keerde hij terug naar zijn geboortegrond en viel zijn oog op het perceel aan de Vijfhuizerdijk 3 waar toen café Sportlust was gevestigd. Het café liet hij slopen en hij bouwde op die plaats een prachtig landhuis in Engelse stijl. Hierin vestigde hij een herberg en eetgelegenheid die al snel landelijke bekendheid verwierf.
Het oorspronkelijke pand vormt nog steeds de basis van de huidige Oude Meerpaal nu uitgebreid met diverse serres en aangepast aan het comfort van de huidige tijd.