Vijfhuizen

De geschiedenis van het dorp Vijfhuizen gaat verder terug dan de locatie van het huidige dorp. In de middeleeuwen lag het dorp veel noordelijker, tussen het Spieringmeer en Lutkemeer in de nabijheid van het huidige dorp Lijnden. Het dorp speelde een belangrijke rol in de geschiedenis ten tijde van de tachtigjarige oorlog. Het werd bekend om zijn illegale activiteiten tijdens het beleg van Haarlem in 1573. De Spanjaarden staken het dorp in brand en verdreven de inwoners. Wat er van restte zou 1591 door het water verzwolgen zijn.
Wat wel overbleef was de z.g. Vijfhuizerhoek, het schiereiland dat bij de inpoldering van de Haarlemmermeer binnen de polder zou komen te liggen. Hier kon het dorp zich verder ontwikkelen. Op de landtong van het “oude land” werd in 1701 de Eendenkooi gevestigd, sinds 1757 onafgebroken beheerd door de familie Stokman.

Kaart Bolstra van 1740, afkomstig van
haarlemmermeer-geschiedenis.nl

Lees verder over de geschiedenis van Vijfhuizen op dorpvijfhuizen.nl


Jan Wies over de Haarlemmermeer historie
Foto uit het beeldenarchief van Jan Wies

Hele leuke en informatieve site van Jan Wies met prachtige foto’s en verhalen uit de oude doos.
Zeker de moeite waard om deze site te bezoeken.
Er is een fotoarchief met méér dan tienduizend foto’s!

Vijfhuizen is, volgens de overlevering, een dorp met een bewogen historie. Vele verhalen zijn in omloop over het feit dat het “dorp” zeker één, maar wellicht meerdere malen door het water verzwolgen is om daarna telkens weer opnieuw herbouwd te worden.
Lees en kijk vooral verder op haarlemmermeer-geschiedenis

Tags: No tags

Comments are closed.